Çocuklarda D Vitamini
D vitamini, vücutta kemik metabolizmasını düzenleyen en önemli hormonlardan biridir.
D vitamini kaynakları nelerdir? D vitamini hangi besinlerde bulunur?
1) En önemli D vitamini kaynağı %90-95 oranında güneş ışığı ile deride sentez edilmesidir. Her gün güneş koruyucusuz 15-20 dakika güneş ışınlarından faydalanılması önerilir.
2) D vitamini bitkisel veya hayvansal besinlerle de %5-10 oranında alınabilir.
- Hangi besinlerle?
- Somon, tuna balığı, sardalya balığı, yumurta, dana karaciğeri
Annenin gebeliğinin son trimesterinde anneden geçer. Eğer annede D vitamini eksikliği mevcutsa yenidoğan döneminde vit D eksikliği bulguları ile karşılaşılabilir
Çocuklarda D vitamini eksikliği en sık raşitizme yol açar. İlk 2 yaşta görülme ihtimali fazladır. Kemik gelişiminin yeterli olmaması nedeni ile bazı klinik bulgularla raşitizm karşımıza gelir. Kemik dokusu dışında otoimmün hastalıklar, enflamatuar barsak hastalıkları, diyabet, kalp hastalıkları, romatoid artrit ve bazı kanser hastalıklarında rolü olduğu izlenmiştir.
Çocuklarda D vitamini eksikliği oluşmaması için tüm bebeklerin doğduktan sonra 0-1 yaş arası dönemde 400 IU, 1-18 yaş arasında 600 IU vit D takviyesi kullanmaları önerilir. D vitamini sentezi için güneş ışınlarından faydalanmaları son derece önemlidir.
Vitamin D eksikliği düşünülen durumlarda çocuğunuzun hekimi tarafından laboratuar değerlendirilmesi yapılmalı ve gereğinde tedavi dozunda Vit D takviyesi verilmelidir.