Bebeğin Gaz Sancısı (İnfantil Kolik)
Bebeklerdeki gaz sancısı, yaşamın ilk aylarında sağlıklı büyüyen süt çocuklarında nedeni belli olmayan aileyi sıkıntıya sokan ağlama ve huzursuzluk nöbetleridir.
Bu ataklar bebeğin ikinci haftasında başlayarak, dördüncü ve altıncı haftalar arasında pik yapar ve üçüncü aydan sonra kendiliğinden geriler. Ağlama genelde öğleden sonra veya akşam saatlerinde başlar, bebek yorulduğunda son bulur.
Bebeklerdeki gaz sancısı (infantil kolik) belirtileri nelerdir?
İnfantil kolik için bazı tanımlama kriterleri belirtilmiştir. Sağlıklı bir süt çocuğunun ilk 3 ayında görülen üç haftadan daha uzun süren haftada en az üç gün ve günde en az üç saat devam eden aşırı ağlama nöbetleri olarak tanımlanır.
Ağlama dışında yumruklarını sıkma, dizlerini karnına doğru çekme, karında sertleşme gibi bulgular da eşlik etmektedir.
İnfantil kolik üzerinde araştırmalar yapılmasına rağmen kesin olarak nedenleri saptanamamıştır. Bazı olabilecek ihtimaller üzerinde durulmaktadır. Bunlar: hatalı beslenme teknikleri, sindirim sisteminin olgunlaşmamış olması, barsaktaki flora bozuklukları, inek sütü protein alerjisi, laktoz intoleransı, bazı hormon salınımlarının etkileri, ailesel stres, annenin doğum önce ve doğum sonrası ruhsal durumu gibi birçok etken olduğu düşünülmektedir.
Bebeklerdeki gaz sancısının (infantil kolik) tedavisi var mı?
Nedeni belli olmayan infantil kolik için kesin bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır.
Kendiliğinden düzelen bu sürecin aile ve bebek zarar görmeden atlatılması önem taşır.
Hekimi tarafından değerlendirilen ve bir hastalık bulgusu gözlenmeyen süt çocuklarının sakinleştirme teknikleri ile rahatlatılması önemlidir.
İnfantil kolik 3-4 ay civarında kendiliğinden geriler, ebeveynlerin bu ataklar esnasında aile yakınlarından destek alıp dinlenmeleri sağlanabilir. Ailelerin suçluluk, sinirlilik, bitkinlik gibi duygu durum değişiklikleri normal olup ailelere bu konuda destek olunmalıdır.
Bebeklerdeki gaz sancısı (infantil kolik) nasıl giderilir?
- Çevresel uyaranların azaltılması
- Banyo yaptırılması
- Karın masajı
- Annenin oturarak kucaklamasından çok yürürken kucaklayıp bebeği sakinleştirmesi
- Araba veya bebek arabasında gezdirilmesi
- Ses kayıtları (anne karnındaki seslerin benzerleri) veya kalp seslerinin dinletilmesi
- Yatağında hafif sallanması
- Emzik verilmesi (gereğinde infantil kolik döneminde hekim önerisi ile bebeğin 4.haftasından sonra başlanabilir)
Gaz sancısı döneminin geçici bir süreç olduğunu kabul ederek annenin bebeğine sakin yaklaşabilmesi, şefkat ve güvenini hissettirmesi gerekir.
Biz hekimler tarafından yapılan yakın takipler ile bebeğin sağlıklı büyüdüğünü ve herhangi bir hastalığın belirtisi olup olmadığını tespit etmekteyiz. Ailelere verdiğimiz öneriler doğrultusunda bu gaz sancısı sürecinin daha da kolay geçmesine yardımcı olmaktayız.