Çocuklarda İshaller
İshal, bir gün içerisinde büyük çocuklarda üçten fazla sulu dışkılama veya sadece anne sütü alan bebeklerde alışılmıştan daha sık ve sulu kıvamlı dışkılama bozukluğu olarak tanımlanabilir.
Akut İshaller, iki haftayı aşmayan ishallerdir ve çoğunlukla enfeksiyonlara bağlıdır.
Kronik ishaller, bir aydan fazla süren ishallerdir, çoğunlukla barsağın süregelen bir rahatsızlığında (barsağın emilim bozuklukları, sindirim bozuklukları, yapısal veya transport bozuklarında), immün sistem veya bazı hormonal hastalıklarda gözlenebilir.
Çocuklarda en sık ishal nedeni olarak gördüğümüz akut ishallere yol açan etkenlerin başında viral enfeksiyonlar (Rotavirüs, Norwalkvirüs, Astrovirüs, Enterik Adenovirüsler vb.) gelmekle birlikte bakteriler (Salmonella, Shigella, E.Coli vb.) ve paraziter enfeksiyonlarda (Giardia, Entamoeba histolitca vb) buna neden olur.
Çocuklarda ishal bulaşıcı mıdır? İshal nasıl bulaşır?
Çocuklarda en sık enfeksiyonlara bağlı ishal gözüktüğü için bulaşıcıdır.
- En sık etkenin ağız yolu ile alınmasıyla bulaşır.
- Nadiren hava yolu ile de bulaşabilir.
- Enfekte yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi ile bulaşır.
Özellikle yaz aylarında hava sıcaklığının artması ile açıkta kalan besinlerde mikroorganizmalar daha kolay üreyerek kusma ve ishal bulgularına yol açabilir. Hijyen ve saklama koşullarına uyulmayan yerlerde satılan dondurma, ketçap, mayonez, sütlü ve kremalı besinler, deniz ürünleri, pirinçli ve etli yiyeceklerin yenmesi enfeksiyon etkenlerinin alınması açısından risk oluşturur.
Yine yaz tatili döneminde çocuklar için daha çok tercih edilen havuz suyundan ishal etkenlerinin bulaşma ihtimali fazladır. İçme sularının da güvenilir kaynaklardan içilmemesi, sebze ve meyvelerin iyi yıkanmaması halinde yine bu etkenlerle karşılaşma olasılığı yüksektir.
Çocuklarda ishal belirtileri nelerdir?
- Ateş
- Karın ağrısı ve gaz
- Halsizlik
- Bulantı ve kusma
- Sıvı dışkılamada sıklaşma
- Susuzluk hissi
Çocuklarda ishale iyi gelen yiyecekler nelerdir ve evde nasıl takip edilir?
Genel durumu iyi olan, kusma ve ateşi olmayan ve ishal sayısı normalin biraz üstünde olan çocukların evde beslenmesi düzenlenerek ve sıvı alımı arttırılarak takip edilebilir.
Bol su, ayran ve yoğurt gibi probiyotik besinler, haşlanmış patates, yağsız pirinç pilavı ve makarna, meyvelerden muz öncelikli olarak verilebilir.
Yağlı ve şekerli gıdalar verilmemelidir.
Anne sütü verilen bebeklerin ise anne sütüne devam edilmesi ve anne sütü yerine başka formül mamalar verilmemesi uygundur. Anne sütü, hem beslenmenin sürmesi ve sıvı kaybı bulguları gelişmemesi açısından hem de bebeklerin bağışıklığını arttırmak açısından çok önemli bir besin kaynağıdır.
İshali olan çocuk doktora götürülmeli midir?
- Altı aydan küçük bebekler
- Prematüre doğanlar veya kronik hastalığı bulunanlar
- Ateşi 39 derecenin üzerinde seyreden 3-36 aylık çocuklar
- Sürekli kusan ve hiç sıvı alamayan çocuklar
- Kanlı ishali bulunanlar
- Dışkılama sayısında çok artış olanlar
- Bilinç bozukluğu olanlar
İshal tedavisi
Ateş, kusma ve ishalin eşlik ettiği çocukların bir sağlık kurumu veya hekimleri tarafından değerlendirilmeleri ve sıvı kaybı bulgularının olup olmadığı açısından takip edilmeleri gereklidir. Çocuğun idrar çıkışı, kusma ve ishal sayısı önemlidir. Sıvı alamayan çocuklarda sıvı kaybı bulguları erişkinlere göre daha hızlı oluşur. Önlem alınmadığında çocuklarda metabolik bozukluklar, elektrolit dengesizlikleri, böbrek yetmezliği ve bilinç bulanıklığına kadar varan bir tablo gelişebilir.
Tedavide amaç vücudun ishal ve kusma nedeni ile kaybettiği sıvı ve tuzları yerine koymak ve beslenmesini sürdürmektir.
Hekim tarafından değerlendirilen çocuğun sıvı kaybı bulguları hafif ve orta derecede ise tuzlu ve şekerli sıvılar olarak bilinen oral rehidrasyon sıvıları (ORS) kullanılabilir.
Ancak ağır sıvı kaybı olan ve ağızdan alamayan çocukların ise IV sıvı tedavisi ile sağlık kurumlarında takibinin yapılması uygundur. Sıvı kaybı bulguları olan çocukların kan tetkiklerinde kan şekerine, iyon dengesizliğine ve organ yetmezliği açısından özellikle böbrek fonksiyonlarının değerlendirilmesi gereklidir.
Yapılan dışkı tetkikleri ile viral, bakteriyel ve paraziter enfeksiyonlar tanımlandıktan sonra gereğinde antibiyotik tedavisi verilir. Viral enfeksiyonlarda antibiyotik tedavisi verilmez!!!
İshal kesici ilaçların kullanılmaması gereklidir.
Çocukları ishalden korumak için alınması gereken önlemler nelerdir?
- Enfeksiyon etkenleri en sık ellerden bulaştığı için el yıkamaya dikkat etmeliyiz. İshalli çocukların tuvaletten çıktıktan sonra ellerini muhakkak yıkamaları konusunda uyarmalıyız.
- Açıkta satılan ve güneşin altında satılan yiyecekleri yememeliyiz. Özellikle bu besinler süt ürünü, yumurtalı, etli veya pirinçli gıdalarsa almamalıyız.
- Sebze ve meyveleri iyi yıkamalıyız.
- Kaynağı belli olmayan içme sularını içmemeye dikkat etmeliyiz.
- Besinlerin bozulmaması için buzdolabında saklamaya özen göstermeliyiz
- Tatil yapılan yerlerde hijyen bozukluğu olup olmadığını açısından dikkatli olmalıyız.