Mavişehir Park Yaşam, Karşıyaka / İzmir
14 Aylık Bebek Gelişimi
14 aylık bebek gelişimi hakkında öne çıkan özellikleri şöyle sıralayabiliriz;
- Konuşmaya başladıkları dönemdir, birkaç anlamlı sözcük söylemeye başlar ve yavaş yavaş kelime dağarcıkları gelişme gösterir. Söyleyemediklerini eliyle işaret ederek gösterirler.
- Sevdiklerini kendi oyunlarına katarlar (bebek beslemek, araba sürmek), hayali oyunlarında konuşmalarına katılmak ve anlatmak istediklerini anladığımızı göstermek dil gelişimlerini destekler.
- Şarkılı oyunlar, kitap okunması, vücut parçalarının öğretilmesi dil gelişimine katkıda bulunacaktır.
- Yürümeye başlamasıyla beraber hareketliliği artar, çevredekileri araştırmak için annelerinden ayrılırlar. Güvende hissetmediği durumlarda tekrar anneye geri dönerler. Bebeğin bağımsız kişiliğini geliştirmek için önemli bir adımdır. Onların bu özgüvenlerini desteklemek gerekir ki ileriki yaşlarda becerikli, meraklı ve kendine güvenli insan yapısına sahip olabilsinler.
- İkinci yıllarında ergenlik dönemindeki gibi çatışmalar yaşanabilir. Bir yandan bebekliği bırakmamayı bir yandan büyük çocuk olmayı isteyebilir. Bağımsızlık ve kendi isteğini yapma duyguları bu tür inatçılıklara neden olsa da ailelerin bu durumu anlayış ile karşılamaları çatışmamaları gereklidir. Bu tür nöbetlerde çocuk bir aktivite içerisindeyse bu aktiviteyi sonlandırıp dikkatini farklı bir yöne kaydırılması gerekir. Eğer kalabalık bir ortam ise çocuk daha sakin bir ortama çekilmeli, rahatlaması ve sakinleşmesi için zaman tanınmalıdır. Ailelerin sabırlı, birbiri içinde uyumlu ama kurallı davranmaları önemlidir.
- Kalem tutarak çizme, küpler ile kula yapma, basit parçalı yap-bozlar ile oynamaları desteklenmelidir. Yaptıklarının tarafımızdan kabul görmesi ve aferin denilerek memnuniyet gösterilmesi onları mutlu eder.
- Bu yaş çocukları ben merkezcil davranır. Bu durum diğer çocuklar ile oynamasını zorlaştırır, paylaşmayı sevmez. Oyuncak için rekabet, itişme, çekişme ve sonucunda gözyaşı olabilir. Herkese yetecek kadar oyuncak sağlanılması, sakin davranılması ve onlarla bu durumları konuşup yönlendirebilmek önemlidir.
- Ev işlerini taklit ettikleri bir dönemdir. Ev temizlerken, alet tamir ederken veya yemek yaparken oyuna dönüştürüp bu becerilerini desteklemek gerekir.
- Çocuğunuza bol bol sarılarak sevgi ve güven duygusunu sağlayın. Çocuğunuzun duygu ve davranışlarına duyarlı olun. Şefkatli, eğitici ve güvenli çocuk bakımını seçin.
Çocuk Gelişimi
Büyüyen ve gelişen bir varlık olan çocukta motor, dil, sosyal ve bilişsel gelişim beyin gelişimine bağlı olarak değişim gösterir. Beyin gelişimi döllenmeden kısa süre sonra başlar ve ergenlik dönemi sonuna kadar sürmektedir. Yaşam boyunca beynin işlevsel gelişimi ve değişimi gerçekleşmektedir.
İnsan yaşamının ilk yılları yani bebeklik ve erken çocukluk dönemi beyin gelişiminin en duyarlı olduğu dönemdir. En hızlı değişim bu dönemde gerçekleşirken hastalıklar, travma, uyaran eksikliği ve istismar gibi durumlara da en duyarlı olunduğu dönemdir.
Beyin gelişimini genetik belirleyiciler (tiroid hormonu, metabolik hastalıklar vb), geçirilen veya kronik hastalıklar, çevresel etkenler (prenatal enfeksiyonlar, annenin alkol, sigara, uyuşturucu kullanması, kurşun, kimyasallar, radyasyon, civa, alüminyum maruziyeti, stres vb negatif etkiler yaratır) beslenme (yeterli protein ve enerji alımı, esansiyel yağ asitleri, iyot, folik asit, vitaminler, demir, çinko vb pozitif etkiler sağlar) ve uyaranların etkileşimi (sosyal ve ailesel ilişkiler) yoluyla gerçekleşmektedir.
Uzm. Dr. Perçem Bosnalı
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
2010 yılı itibariyle önce İzmir Özel Tınaztepe Hastanesinde 5 yıl kadar görev aldım, yenidoğan yoğun bakım ünitesi sorumluluğunu sürdürdüm. Son olarak Medical Park İzmir Hastanesinde 2,5 yıl poliklinik hekimliği yaptım. Bundan sonra çocuklarımızla daha fazla ilgilenebilmek ve ailelerimizi daha fazla bilgilendirebilmek için kendi muayenehanemi açmış bulanmaktayım.
Uzm. Dr. Perçem Bosnalı
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
2010 yılı itibariyle önce İzmir Özel Tınaztepe Hastanesinde 5 yıl kadar görev aldım, yenidoğan yoğun bakım ünitesi sorumluluğunu sürdürdüm. Son olarak Medical Park İzmir Hastanesinde 2,5 yıl poliklinik hekimliği yaptım. Bundan sonra çocuklarımızla daha fazla ilgilenebilmek ve ailelerimizi daha fazla bilgilendirebilmek için kendi muayenehanemi açmış bulanmaktayım.
Hizmetlerimiz
Prematüre ve Yenidoğan
Yenidoğan ve prematüre bebeklerin büyüme-gelişme takipleri, aşı uygulamaları ve taramalarının izlemi.
Çocuk Sağlığı İzlemi
Çocukluk Çağı Hastalıkları
Hemşirelik Hizmetleri
Bebek Bakımı
Bebek bakımı, emzirme ve beslenme eğitimlerinin verilmesi.
Kreş ve Okullar
Laboratuvar
Laboratuvar testlerinin (kan, idrar, dışkı ve sürüntü) alınarak iş merkezimizde bulunan özel laboratuvarlar aracılığıyla çalıştırılması.
Hizmetlerimiz
Prematüre ve Yenidoğan
Çocuk Sağlığı İzlemi
Çocukluk Çağı Hastalıkları
Hemşirelik Hizmetleri
Bebek Bakımı
Kreş ve Okullar
Laboratuvar
Anlaşmalı Olduğumuz Kurumlar
Anlaşmalı Olduğumuz Kurumlar
Kliniğimizden Kareler
Bizden Bahsedenler
Bizden Bahsedenler
Uzm. Dr. Perçem Bosnalı ile
Randevunuzu Planlayın
Çocuklarımızın muayenelerini ve takiplerini muayenehanemde gerçekleştirmekte ve ailelerimiz tarafından 7 gün 24 saat telefonla ulaşılabilmekteyim.
0 533 303 40 62 numaralı hattımızdan bizi arayarak veya aşağıdaki butona tıklayarak randevunuzu hemen şimdi planlayabilirsiniz.
Mavişehir Park Yaşam. Karşıyaka / İzmir
0533 303 40 62
info@drpercembosnali.com
BLOG
Uzm. Dr. Perçem Bosnalı’nın çocuk sağlığı ilgili çeşitli konularda hazırladığı yazılarına göz atın.
Çocukluk Çağı Hastalıkları
Çocuklarda Ateş, Çocuklarda Grip (İnfluenza), Çocuklarda İshaller, Çocuklarda İdrar Yolu Enfeksiyonları, Çocukluk Çağının Döküntülü Hastalıkları, Çocuklarda Kabızlık, Çocuklarda Zatürre (Pnömoni), Çocuklarda Bronşiolit, Çocuklarda Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları, Çocuklarda Öksürük, Çocuklarda Demir Eksikliği Anemisi, Bebeğin Gaz Sancısı (İnfantil Kolik)
Çocuklarda Aşı Takvimi
Çocukların aşılanması, koruyucu bir sağlık hizmetidir. Çocuklar için yan etki ve ölüm riski olan bazı hastalıklara karşı koruyan aşılar aynı zamanda toplum içerisinde de bağışıklık sağlayarak bulaşıcı hastalık salgınlarını önler. Aşılanmaların takibinde tüm toplumda bağışıklık yaratarak bazı hastalıkların kökünün kazınmasını sağlar.
Bir sorunuz mu var?
Doktora Danışın
Sorularınızı Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Perçem Bosnalı’ya iletebilirsiniz.