Mavişehir Park Yaşam, Karşıyaka / İzmir
Yenidoğan Sarılığı
Bilirubin yüksekliğinin ciltte gözle görünür olmasına sarılık denir.
Yenidoğan bebeklerin ilk haftasında sık karşılaşılan yenidoğan sarılığı, zamanında doğan bebeklerin üçte ikisinde, zamanından önce doğan prematürelerin çoğunluğunda klinik olarak gözlenir.
Yenidoğan bebeklerin ilk haftasında görülen çoğunlukla fizyolojik sarılık olup, bebeğin 4-6.günlerinde sarılık değeri pik yapar ve sonra gerileme gösterir. Bebeğin doğduğu gebelik haftası, doğum kilosu, hastalık durumu, beslenmesi gibi birçok faktör bebeğin sarılık değerini etkileyebilir. Doğum sonrası yakın izlem gereklidir. Bu nedenle sarılık değerleri bilirubin nomogramındaki değerler ile biz hekimler tarafından izlenmektedir.
Eğer sarılık bebeğin ilk 24. saatinde gözleniyorsa, fototerapi ve kan değişimi gerektiriyorsa, zamanında doğan bebekte 2 haftadan, prematüre bebekte 3 haftadan daha uzun devam ediyorsa patolojik sarılık olarak değerlendirilir. Kan grubu uygunsuzlukları, bazı kan hastalıkları, enfeksiyonlar, bazı karaciğer hastalıkları, bazı metabolik ve endokrin hastalıklar patolojik sarılığa neden olur, tetkik ve tedavi gerektirir.
Anne sütü sarılığı
Erken başlangıçlı anne sütü sarılığı, bebeğin ilk haftasında görülen anne sütünü yeterli alamamasına bağlı gelişen beslenme eksiliğine bağlıdır.
Geç başlangıçlı anne sütü sarılığı, bebeğin 2.haftasından sonra devam eden ve patolojik sarılığa yol açabilecek bir neden saptanmayan bir durumdur. Bebek sağlıklıdır ve iyi kilo alır, tehlikeli bir durum değildir, 3 aya kadar sürebilir.
Anne sütü sarılıkları anne sütünün kesilmesi gereken bir durum değildir tam aksine daha çok anne sütü ile beslenilmesi gereklidir.
Yenidoğan sarılıklarını önlemek için ne yapılmalıdır?
1. Bebek emmeye teşvik edilmeli, günde 8-12 kez emmesi sağlanmalıdır.
2. Bebeklere su ve şekerli su verilmemelidir.
3. Anne ile bebek taburcu olurken yenidoğan sarılığı ve beslenme ile ilgili bilgilendirilmiş olmalı ve 2 gün içerisinde çocuk hekimi tarafından poliklinik kontrolü gerçekleştirilmelidir.
4. Güneş ışığı, florasan lamba, sarı örtü örtmek gibi ailelerin uyguladığı geleneksel uygulamaların sarılık tedavisinde yeri yoktur.
Tedavisi
1. Fototerapi
Fototerapi amacı bilirubin düzeyini düşürüp kan değişimi ihtiyacını azaltmak ve bilirubinin beyinde yaratacağı hasarı engellemektir.
Fototerapide kullanılan ışığın gücü, ışığa maruz kalan vücut yüzeyi fototerapinin etkinliği açısından önemlidir. Fototerapinin devamı belirli aralıklarla bakılan bilirubin düzeyine göre planlanır.
Fototerapi alan bebeğe bebek yağı, nemlendirici vb sürülmemeli, retina hasarından korunmak için gözler göz bandı ile saklanmalıdır.
2. Kan Değişimi
Bebeğin sarılık değeri yoğun fototerapi ve yapılan medikal tedavilere rağmen artmaya devam ediyorsa bilirubinin beyinde yapacağı hasardan korunmak ve kernikterus gelişimini önlemek amaçlı kan değişimi uygulanmalıdır.
Kernikterus (bilirubin ensefalopatisi)
Yenidoğan bebeklerin küçük bir bölümünde sarılık değerinin yani bilirubinin çok artması ve yüksek değerlere ulaşması nedeniyle ciddi beyin hasarı (kernikterus, bilirubin ensefalopatisi) gelişimine neden olabilir. Kernikterus, evrelerine göre nörolojik bulgular ve zeka geriliği ile seyreden bir hastalıktır.
Bu nedenle bebeklerin taburcu olurken risk faktörleri belirlenmeli, beslenme ve bakımı hakkında bilgilendirilmeli, taburculuk sonrası izlem planı yapılmalı, birirubin değerlerinin çok yükselmesine (STB>25 mg/dl) izin verilmemelidir.
Uzm. Dr. Perçem Bosnalı
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
2010 yılı itibariyle önce İzmir Özel Tınaztepe Hastanesinde 5 yıl kadar görev aldım, yenidoğan yoğun bakım ünitesi sorumluluğunu sürdürdüm. Son olarak Medical Park İzmir Hastanesinde 2,5 yıl poliklinik hekimliği yaptım. Bundan sonra çocuklarımızla daha fazla ilgilenebilmek ve ailelerimizi daha fazla bilgilendirebilmek için kendi muayenehanemi açmış bulanmaktayım.
Uzm. Dr. Perçem Bosnalı
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
2010 yılı itibariyle önce İzmir Özel Tınaztepe Hastanesinde 5 yıl kadar görev aldım, yenidoğan yoğun bakım ünitesi sorumluluğunu sürdürdüm. Son olarak Medical Park İzmir Hastanesinde 2,5 yıl poliklinik hekimliği yaptım. Bundan sonra çocuklarımızla daha fazla ilgilenebilmek ve ailelerimizi daha fazla bilgilendirebilmek için kendi muayenehanemi açmış bulanmaktayım.
Hizmetlerimiz
Prematüre ve Yenidoğan
Yenidoğan ve prematüre bebeklerin büyüme-gelişme takipleri, aşı uygulamaları ve taramalarının izlemi.
Çocuk Sağlığı İzlemi
Çocukluk Çağı Hastalıkları
Hemşirelik Hizmetleri
Bebek Bakımı
Bebek bakımı, emzirme ve beslenme eğitimlerinin verilmesi.
Kreş ve Okullar
Laboratuvar
Laboratuvar testlerinin (kan, idrar, dışkı ve sürüntü) alınarak iş merkezimizde bulunan özel laboratuvarlar aracılığıyla çalıştırılması.
Hizmetlerimiz
Prematüre ve Yenidoğan
Çocuk Sağlığı İzlemi
Çocukluk Çağı Hastalıkları
Hemşirelik Hizmetleri
Bebek Bakımı
Kreş ve Okullar
Laboratuvar
Anlaşmalı Olduğumuz Kurumlar
Anlaşmalı Olduğumuz Kurumlar
Kliniğimizden Kareler
Bizden Bahsedenler
Bizden Bahsedenler
Uzm. Dr. Perçem Bosnalı ile
Randevunuzu Planlayın
Çocuklarımızın muayenelerini ve takiplerini muayenehanemde gerçekleştirmekte ve ailelerimiz tarafından 7 gün 24 saat telefonla ulaşılabilmekteyim.
0 533 303 40 62 numaralı hattımızdan bizi arayarak veya aşağıdaki butona tıklayarak randevunuzu hemen şimdi planlayabilirsiniz.
Mavişehir Park Yaşam. Karşıyaka / İzmir
0533 303 40 62
info@drpercembosnali.com
BLOG
Uzm. Dr. Perçem Bosnalı’nın çocuk sağlığı ilgili çeşitli konularda hazırladığı yazılarına göz atın.
Çocukluk Çağı Hastalıkları
Çocuklarda Ateş, Çocuklarda Grip (İnfluenza), Çocuklarda İshaller, Çocuklarda İdrar Yolu Enfeksiyonları, Çocukluk Çağının Döküntülü Hastalıkları, Çocuklarda Kabızlık, Çocuklarda Zatürre (Pnömoni), Çocuklarda Bronşiolit, Çocuklarda Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları, Çocuklarda Öksürük, Çocuklarda Demir Eksikliği Anemisi, Bebeğin Gaz Sancısı (İnfantil Kolik)
Çocuklarda Aşı Takvimi
Çocukların aşılanması, koruyucu bir sağlık hizmetidir. Çocuklar için yan etki ve ölüm riski olan bazı hastalıklara karşı koruyan aşılar aynı zamanda toplum içerisinde de bağışıklık sağlayarak bulaşıcı hastalık salgınlarını önler. Aşılanmaların takibinde tüm toplumda bağışıklık yaratarak bazı hastalıkların kökünün kazınmasını sağlar.
Bir sorunuz mu var?
Doktora Danışın
Sorularınızı Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Perçem Bosnalı’ya iletebilirsiniz.